معده یکی از ارگان‌های سیستم گوارش است که در زیر قفسه سینه و بالای شکم قرار گرفته و وظیفه هضم مواد غذایی و انتقال غذای هضم شده را به روده کوچک بر عهده دارد. سه قسمت اصلی معده عبارتند از بخش فوقانی معده (Cardia)، بخش میانی (Fundus) که نسبت به دیگر قسمت‌ها بزرگتر است و بخش انتهایی (Pylorus) که معده را به روده کوچک متصل می‌کند. سرطان معده معمولاً لایه داخلی آن را درگیر می‌کند و با گذشت زمان به لایه‌های درونی‌تر نفوذ خواهد کرد. سرطان عبارت است از رشد غیر طبیعی سلول‌های معده که می‌تواند به دلیل نوع و شیوه زندگی و رژیم غذایی فرد، افزایش سن، سابقه خانوادگی، عفونت معده، ایجاد پولیپ و یا سایر بیماری‌های معده بروز کند.

احساس پُری معده و یا ایجاد درد که ممکن است بعد از خوردن یک وعده غذایی کوچک اتفاق بیفتد
احساس نفخ بعد از خوردن غذا
سختی در بلع که با گذشت زمان بدتر می‌شود
از دست دادن اشتها
سوء هاضمه مداوم
سوزش سر دل
تهوع و استفراغ خونی
ضعف و خستگی
کاهش وزن

از آنجا که علایم بیماری معمولاً در مراحل اولیه بروز نمی‌کند بنابراین تشخیص سرطان با تأخیر صورت می‌گیرد. همچنین ممکن است برخی علایم که با بیماری‌های دیگر مشترک هستند مانند نفخ، سوزش سر دل و احساس پُری توسط خود بیمار درمان شوند که این امر منجر به تشخیص دیر هنگام سرطان معده خواهد شد. انجام آزمایش‌های زیر می‌تواند در تشخیص بیماری مؤثر باشد.

شمارش کامل گلبول‌های خون (CBC) برای بررسی کم خونی
اسکوپی از مری، معده و روده و نمونه‌برداری از بافت معده
آزمایش مدفوع جهت بررسی وجود خون در آن

در سال‌های اخیر، سرطان معده بسیار شیوع داشته است و امروزه به عنوان دومین سرطان شایع در دنیا شناخته می‌شود. حدود ۴۰ درصد از مواردِ سرطان معده در بخش پایین آن، ۴۰ درصد در بخش میانی، ۱۰ درصد در بخش بالایی و ۱۰ درصد به صورت ترکیبی رخ می‌دهد. درمان، با انجام جراحی و برداشتن تمام یا بخشی از معده بنا بر میزان شدت و پیشروی سرطان، صورت می‌گیرد.

برداشتن جزیی معده: تنها قسمتی از معده که سرطانی شده همراه با گره‌های لنفاوی و بافت‌های مجاور برداشته می‌شود. سپس جراح معده را به روده کوچک متصل می‌کند.

برداشتن کامل معده: تمام معده، گره‌های لنفاوی و بافت‌های مجاور با سرطان، بخشی از مری و روده کوچک برداشته می‌شود. در برخی موارد، طحال نیز باید از بدن خارج شود. سپس جراح مری را به روده کوچک متصل می‌کند.

انجام تست‌های عمومی قبل از جراحی اعم از آزمایش خون، تصویربرداری رادیولوژی از ریه‌ها، نوار قلب و تست تنفس لازم است.
در مدت ۶ ساعت قبل از جراحی از خوردن و ۲ ساعت قبل از آن، از نوشیدن خودداری کنید.
در صورت کاهش وزن به دلیل اختلال در غذا خوردن، لازم است یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید تا برای انجام جراحی آماده شوید.
از یک ماه قبل از عمل، کشیدن سیگار را ترک کنید.
بعد از جراحی یک لوله باریک در بینی شما قرار می‌گیرد که تا معده و یا روده‌ کوچک ادامه دارد. معمولاً بعد از ۴۸ ساعت این لوله برداشته خواهد شد.
بهتر است بعد از جراحی از تخت بلند شده و به آرامی راه بروید. این امر در تسریع بهبودی شما مؤثر خواهد بود.
برای تسکین درد لازم است تا چند روز مسکن مصرف کنید.
بعد از جراحی، شما خیلی سریع احساس پُری معده می‌کنید بنابراین بهتر است به جای مصرف وعده‌های غذایی سنگین، تعداد وعده‌ها را بیشتر کرده و حجم کمتری از غذا را در هر نوبت مصرف نمایید.
ممکن است بعد از جراحی به سندرم Dumping مبتلا شوید که در آن معده سریع خالی می‌شود و بنابراین در مدت ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت پس از مصرف غذا، سطح قند خون افت می‌کند. برای جلوگیری از این سندرم می‌توانید غذاهای نشاسته‌دار مانند نان سفید، سیب زمینی، برنج و ماکارونی بخورید. باید از مصرف قند خام، شکلات و نوشیدنی‌های شیرین خودداری کنید.